Az emberi méltóság az utolsó percig megőrizhető 


Az emberi méltóság az utolsó percig megőrizhető


címmel, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány mohácsi csoportja által 2011. december 12-i - a Mohácsi Jenő Városi Könyvtárba szervezett – rendezvénye nagyon jól sikerült.


Hegedűs Csilla koordinátor, szakápoló, kiváló szervező készségéről tett tanúbizonyságot. Nagyon jó érzékkel szólította meg a lakosságot és a szakmát is.


Ennek köszönhetően a könyvtárban teltház volt. A téli hangulathoz illően mindenkit forrót teával vártak, melynek aromája betöltötte a termet.


Csilla a pontos kezdést követően bemutatta a meghívott vendégeket: a két napos rendezvény fővédnökét dr. Csizmadia Csabát a Mohácsi Kórház főigazgatóját, valamint alapítványunk vezetőit dr. Csikós Ágnes elnök asszonyt, Lukács Miklós titkárt, s végül, de nem utolsó sorban a mohácsi hospice csoport orvosát dr. Tóth Gábort.


Ezt követően Antonini Andrea előadóművész szavalatát, majd Horváth Ildikó felkészítésével, Schneider Lajos Művészetoktatási Intézmény, VIVACE fuvola együttesét hallgathattuk.


Csizmadia főigazgató úr nyitotta meg az estet. A hétköznapi ember számára is érthetőmódon beszélt az idős betegek gyógyításának, ápolásának fontosságáról. A Mohácsi Kórház és alapítványunk közötti szoros együttműködésről, melyet a közös eszmeiségen túl azon dolgozók is erősítenek, akik vállalva hivatásukat, s az azzal járó nehézségeket, nem külföldön keresik a boldogulást, hanem egyszerre e két helyen tesznek a  gyógyíthatatlan betegek otthoni szakápolásáért.


Dr. Csikós Ágnes a hospice szolgálat átfogó bemutatásán túl, méltatta a mohácsi csoport eredményes munkáját, példaértékű team munkáját, szaktudását. Beszélt a palliatív szakellátásban részesülő betegek fájdalmának enyhítéséről, komfort érzetük javításáról. Dr. Tóth Gábor hospice orvos kellő empátiával érzékeltette mit jelent egy, a végstádiumában lévő betegnek, ill. a hozzátartozóknak szembenézni az elmúlással. Mivel tehetik egymásnak könnyebbé ezt az időszakot, úgy hogy békében, egymástól elbúcsúzva tudjanak elválni.


Lukács Miklós Cecily Sundersre utalva elmondta, van még mit tenni, a hospice otthoni szakellátásának magyarországi elfogadtatását, terjesztését illetően. Kiemelte annak fontosságát, hogy főként szakmai berkekben a családorvosok, onkológusok felé kell nyitnunk. Számukra kell még jobban megnyílnunk, hogy lássák: egymással dolgozva még jobb és eredményesebben ellátást tudunk biztosítani a betegeknek.


Végül Hegedűs Csilla mutatta be olyan részletességgel helyi közösségük tevékenységét, mintha egy laikus kérdésire válaszolt volna. Ez a fajta kommunikáció az, ami közérthető, amire kíváncsiak az emberek, mielőtt igénybe vennénk szolgáltatásunkat. A mohácsi csapat személyenként történő bemutatásával egy olyan gesztust tett a dolgozók felé, mely így év végén egy kisvárosban, ahol szinte mindenki ismeri a másikat, igazán szívet melengető elismerés.


A „hivatalos programot” követően a szakemberek egymás közt is kicserélték gondolataikat, de főként az érdeklődők kérdéseire válaszoltak. Közben a rendezők által hozott süteményekből, üdítőitalokból is lehetett fogyasztani.


Szervezői profizmusra utal, hogy egy olyan intézményt, A Mohácsi Jenő Mohácsi Városi Könyvtárt választotta prezentációjuk színhelyéül, mely  szakmaiságból szintén kitűnőre vizsgázott. A nagy közönségnek ugyanis kihelyezve mutatták be többek között Alaine Polcz könyveit. Annak a kiváló szakembernek munkásságát, aki elindította és megteremtette a magyarországi hospice mozgalom alapjait. E figyelmességgel lehetővé tette a könyvtár vezetője, hogy a mélyebben érdeklődik komolyabb, szakmai alapú ismeretre tegyenek szert.


S ha már az interaktivitásról a kommunikációról annyi szó esett, említsük meg a helyi médiák aktív részvételét is. Általuk juthat el ennek az estének tartalma, mondanivalója minél szélesebb körben.


A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány mohácsi csapatának koordinátora, Hegedűs Csilla azonban a rendezvényt két naposra tervezte. Ezzel egy másik célközönséget, az egészséges életmódot választókat is megszólítva. Másik – nem titkolt – szándéka pedig az alapítvány részére történő adománygyűjtés volt.


Ehhez kiváló partnerekre talált Ronta Hajnálka zumba instructor és Sztárcsevics János  személyi edző, nemzetközi presenter személyében. Míg a hölgy első este a Radnóti Sportmalomban nyilvános zumba edzést tartott, a rendezvény második napján  tae bo edzésen várták az érdeklődőket.


A két teltházas rendezvény nagy sikert hozott mindnyájunk számára. Jól érezte magát a közönség, ismertebbé vált a két a sportember, akik önzetlenül segítették alapítványunkat az adománygyűjtést illetően. A látványos programjaikból származó támogatást az alapítvány a betegnek hasznos kényelmi eszközök beszerzésére fordítja. Ezek az életvégi ellátásban nyújthatnak segítséget úgy a betegeknek, mind hozzátartozóiknak.


Akik nem voltak jelen az eseményeken, élvezetes betekintést nyerhetnek a különböző programokba, a képgalériában szereplő képeken keresztül.


Az emberi méltóság az utolsó percig megőrizhető


címmel, a  Mohácson szervezett két napos rendezvény másik eseménye, a tájékoztatás mellett az adománygyűjtés volt.


A szervező, Hegedűs Csilla nagyon jó érzékkel talált rá arra a két szakemberre, akik a hospice mozgalom lényegét nemcsak megértették, de tenni is akartak érte.


Egyikük Ronta Hajnalka zumba instructor, bemutatót tartott a Radnóti Sportmalomban. Vérpezsdítő, minden testrészt megmozgató, forró ritmusokkal tarkított fitness programra - melynek fő mozgató rugója a Latin-amerikai táncok - sokan voltak kíváncsiak. Ennek köszönhetően az adományok egy része itt gyűlt össze.


Másik segítőnk, Sztárcsevics János személyi edző, nemzetközi presenter. Karitatív TAE BO edzést tartott a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány támogatása céljából, a mohácsi Fitt Arénában, az Ifjúsági Centrumban. Az érdeklődők nagyszámú megjelenésén túl érdemes volt megfigyelni, hogy nemcsak a fiatalok fogékonyak az újra. Szinte minden korosztály képviseltette magát. Nem, mint néző, mint aktív résztvevő. Jó volt látni azt a lelkesedést, ahogy a személyi edző instrukcióit követték a résztvevők.


A program befejezéseként Sztárcsevics János és harcosai látványos bemutatót tartottak.


A Pécs-Baranyai Hospice alapítvány javára e két kiváló szakembernek és természetesen a jelenlévők adakozásának köszönhetően közel 100.000, - Ft adomány gyűlt össze. Ezt az összeget az alapítvány a betegnek, hasznos kényelmi eszközök beszerzésére fordítja. Ezek az életvégi ellátásban nyújthatnak segítséget úgy a betegeknek, mind hozzátartozóiknak.


Ellátottjaink nevében ezúton is köszönjük e két szakembernek, hogy a hospice otthoni szakellátás elterjesztése, megismertetése céljából mellénk állt, segített.


Reméljük, több hasonló civil megmozdulás eredményeként a hospice szolgáltatás hazánkban is minél szélesebb körben ismertté, keresetté válik.


 


 Pécs, 2011-12-13                                      Helschtáb Klára


                                                               marketing manager

dscf0386 1
hospice koordinator es doktor
dscf0381
dscf0377
dscf0373
dscf0382