Hospice-önkéntes: aki nemcsak ad, de kap is

Január hónap témája: a gyász

Az adventi időszakban kiemelt figyelmet kap az odafordulás, a segítségnyújtás. Erre azonban nemcsak karácsony környékén van szükség, és nemcsak azoknak, akik nélkülöznek. A nehézségek lehetnek érzelmi természetűek is, mint például a gyász.
Szeretteink halála mindent elsöprő fájdalommal jár, miközben a gyászolóktól a környezetük – - kimondva-kimondatlanul – azt várja, hogy a lehető leggyorsabban térjenek vissza a „normális kerékvágásába”. A gyász azonban természetes érzelmi reakció, melynek megélése nélkülözhetetlen a szeretett személy halála okozta traumából való felépüléshez.


A „Csak hull a könnyem” című könyvben olyan emberek szólalnak meg, aki elvesztették közeli hozzátartozójukat. Elbeszéléseiken át közelebb juthatunk annak megértéséhez, hogy a megfosztottság élménye milyen hatással van a családdal és a barátokkal való kapcsolatra, az életmódra, a munkahelyi szokásokra és a jövőbe vetett reményre.


Ez az emberséges, hétköznapi nyelvezettel íródott szeretetteljes kalauz segítséget nyújt a gyászolóknak abban, hogyan jussnak túl ezen az emberpróbáló életszakaszon. Segítséget nyújt a körülöttük élő családtagoknak, barátoknak is, hogy jobban megértsék a gyászolók érzéseit, és támogatni tudják őket a gyász feldolgozásában.


Mit csinál egy hospice önkéntes? Miért választja a hospice önkéntes munkát szabadidejében egy fiatal lány?

Árkus Vanessza orvostanhallgató


John D. Martin és Frank D. Ferris: Csak hull a könnyem - A gyász és feldolgozása
Kiadó: Virágmandula Kft.
A könyv megvásárolható a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványnál:
7623 Pécs, Rákóczi út.2.
Tel.: 06/72/504-213
http://pecshospice.hu/contact