Meet the Scientist - Klebersberg Középiskolai Kollégium, Kaposvár

Alapítványunk elnöke, Dr. Csikós Ágnes, mint volt Fulbright-ösztöndíjas előadást tartott több mint 100 középiskolásnak Kaposvárott. A Meet the Scintist programot a Magyar Innovációs szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította. A program célja azon túl, hogy az amerikai tanulmányi lehetőségeket népszerűsítsék hazánkban, tudatformásként is felfogható. Egy-egy ilyen előadás sok olyan témát láttat más szemszögből, mint ahogy azt az jelenlévő diákok vagy másképp, vagy egyáltalán nem hallották még sem otthon, sem az iskolában.

Csikós doktornő „Az elmúlás is érdemel annyi figyelmet és gondoskodást, mint a születés” című előadását csöndben és nagy figyelemmel fogadta az igen fiatal közönség. Ők ugyanis az évszázadok hagyományait a halott siratót, s azok asszonyait, a halotti tort, s az ottani külön  férfi illetve női aszal társaságokat maximum a régmúltban íródott könyvekből ismerhetik. Mint ahogy elhunyt szeretteink mosdatását, felöltöztetését is.

De ahhoz, hogy idáig eljussunk, egy fontos dolog kell: a szeretet. Az a belső érzelmi töltet, mely által szerettünket úgy ápoljuk, ahogy annak idején, születésünkkor ő ápolt, etetett, dédelgetett, óvott minket.

Alapítványunk egyik célja az otthoni hospice szakápolás mellett a fiatalok megismertetése az ápolással, a szeretetteljes gondozással, gondoskodással. Ehhez nekik első lépésként ismerkedniük kell a szemlélettel, majd az alapinformációk, alaptudás elsajátítását követően egy hospice önkénteseket oktató kurzust kell elvégezniük. A munkát, mint önkéntesek kezdenék, idegeneket segítve, támogatva: felolvasással, zenehallgatással, lassú kerti sétával.
Az önkéntesség szellemisége fontos, hogy már fiatalkortól megismerésre kerüljön. Így tud természetessé válni a felnövekvő generáció gondolkodásában..

Ez a kaposvári előadás jó példája annak, hogy igenis fogékonyak a fiatalok a szeretetre, a segítésre, esetleg az önkéntes munkára is.

Pécs, 2012, március 28.

Helschtáb Klára

Csatolmány: