„Méltóság mezeje" Pécsett

Országszerte több városban is az őszi nárcisz virághagyma ültetés után a tavaszi napokon tartják a „Méltóság mezeje" nevű rendezvényt. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátás lényegét, a végső stádiumban lévő daganatos betegek gondozását. Pécsett 2010. április 10.-én orvosok, ápolók, hospice munkatársak, önkéntes segítők, művészek és gyermekek tartottak sétával egybekötött megemlékezést.

A Magyar Hospice Alapítvány három éve indította el a „Méltóság mezeje” nevű mozgalmat. Ősszel a nárcisz virághagymák elültetésével, tavasszal pedig a virágzáshoz kapcsolódó kampánnyal hívják fel a figyelmet az aktív kezelésben nem részesülő rákbetegekre. A Magyar Hospice Alapítvány 16 éve alakult. Már gyerekkorban elkezdik a tudatos nevelést, amely az emberi méltóság fontosságára és az elesettek iránt érzett szeretetre hívja fel a figyelmet.

A Pécsett sétával egybekötött programot a Sellyei Aranyősz Dalkör indította, majd Csizi Péter a Pécsi Népjóléti- és Sportbizottság nyitóbeszédét hallhattuk. A délelőtt folyamán Gyermánné Vass Ágnes hegedűművész műveit hallhattuk, majd Sólyom Katalin Kosztolányi Dezső: Virágok beszéde című versét szavalta el.

Ez egy nemzetközi figyelemfelhívó rendezvény, amelynek célja bemutatni azt, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető. Az élet vége fontos, nem kell letagadni, nem kell tabuként kezelni – mondta a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány vezetője, Csikós Ágnes. A mozgalom célja, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátást.

A programhoz csatlakozott a PTE. I. sz. Gyakorló Általános Iskola Campanella Gyermekkara, illetve Rozs Tamás a Szélkiáltó Együttes zenésze.

A nárcisz a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője. A Pécs-Baranyai Hospice Alapítványminden évben az őszi nárciszültetéssel és a tavaszi nárciszvirágzáskor tett sétával szeretné felhívni a lakosság figyelmét az életvégi ellátás fontosságára, és arra, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető.

 

 

Dr. Csikós Ágnes
orvos
Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány


Lukács Miklós
ápolási igazgató
Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza