Emlékező nap

Emlékező Nap 2012

Idén is meghitt hangulatban telt az év során elhunyt ápoltjaink emlékezésére szervezett rendezvényünk. A hideg téli estére sok hozzátartozó fogadta el meghívásunkat. Munkatársaink is szép számmal jöttek el, hogy az általuk ápolt betegek hozzátartozóival együtt emlékezzenek, róják le kegyeletüket.

Alkalomhoz illő programmal készültünk, melyen az Agócsy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény három diákján túl, fellépett a PTE Művészeti Karának gitár szakos hallgatója, Tóth Álmos.

Meghívtuk a Hollandi mártás c. nagyszerű könyv szerzőjét, Balog Robertet is. A könyv az édesanyja ápolásáról szól - igen érdekes szemszögből - hisz az ápolt gondolatain keresztül ismerjük meg az otthonápolás szépségeit, nehézségeit. Emlékekről, az adott időszak közérzetéről, s az ápolás megéléséről ír a szerző, Édesanyja belső gondolatait tolmácsolva.

A könyvből felolvasott részletek igen elgondolkodtatóak voltak: mennyire ismerjük az általunk ápolt hozzátartozót? Tudnánk-e az ő szemüvegén keresztül látni azt, amin ő keresztülmegy? Számára mi az, ami megszokott, elvárt? Mi az, aminek örül, amit szeret? Mi okoz neki nehézséget, fájdalmat?

Másrészről, tudnánk-e olyan objektívek lenni, mint a szerző, aki az őt érintő részekben a szerepét nem nagyítja fel, magát nem dicséri, de nem is ostorozza.

Egy olyan könyv került bemutatásra, melyet minél több embernek el kellene olvasnia. Talán jobban figyelnénk egymásra, s a nehéz helyzetekben jobban meg tudnánk felelni egy- egy ilyen feladatnak.

Idézet a könyvből:

”A halál nem érdekes. A játék része. Átmenet. Egy lejátszott kör után az értékelés következik. A nyereség, s a veszteség ugyanaz. Tapasztalat… Csak a türelem vezethet eredményre. Amikor kergeted a dolgokat, azok elszaladnak. Ha szeretlek, elengedlek. Örülök, ha maradsz. Úgy legyen, ahogyan szeretnéd. Köszönöm! …Fiam a szenvedés nehéz. Miért is nézel ilyen komoran? Lehet nevetni is közben. Mosolyogni, ahogy kisüt a nap.”

 

Helschtáb Klára