Ha az önkéntes kezébe testzsírmérő készülék kerül…

Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány

7623 Pécs, Rákóczi út 2.

 Tel: 72/504-213, 30/68-69-967, 30/329-75-91            

www.pecshospice.hu

Adószám: 18324345-1-02

Bankszámlaszám: 14100017-87287949-01000001


2014. február 1. (szombat)

Ha az önkéntes kezébe testzsírmérő készülék kerül…

 

Akkor sincs ok a pánikra. J

Február 1-én, az Ökohét keretein belül megrendezett Egészségnapon újabb hozzávalót nyertünk a „Hogyan is készül a jó önkéntes” receptből:

-          egy (szép nagy kézzel mert) marék segíteni akarás

-          kétkanálnyi elhivatottság

-          fél pohár nyitottság

-          késhegynyi szakmai ismeret

-          és… egy csipet karizma

Tudniillik képzésünk része a marketing tevékenység, ami első olvasatra számomra ezerszer ijesztőbbnek tűnt akár az ápolási ismeretek befogadásánál, akár a gyász valamint a haldoklás pszichológiai hátterének megismerésénél. Megjelent lelki szemeim előtt egy sor, csillogó szemű érdeklődő és jómagam, amint a kérdésarzenálban, teljesen leblokkolva, hebegve-habogva igyekszem mesélni a szervezet működéséről. Senki sem érti egy szavam sem, hadarok, remegek, és ahelyett hogy felkelteném a figyelmüket, elkönyvelnek valami idiótának, aki véletlenül odakeveredett az információs standhoz.

Hogy honnan ez a fóbia? Nemes egyszerűséggel: nem tartom magam jó „reklámarcnak”. Ha azzal a feladattal bíznak meg, hogy szólítsak meg járókelőket – csendesen hümmögök egy sort és azért finoman megkérdezem magamtól: És ha inkább írnék nekik valami szépet?

Egy alapítvány működéséhez elengedhetetlenek az olyan lelkes és magabiztos figurák, akiknek a vérében van a képesség, hogy felkeltsék mások figyelmét. Nem véletlen, hogy a képzésünk végén két út áll előttünk: segédkezhetünk a marketing tevékenységben vagy foglalkozhatunk a házi betegellátással, mint elsődleges tevékenységgel. A kettő persze közel sem független egymástól, rálátásunk lesz a többiek munkájára.

Ugorjunk csak vissza magához a frontvonalhoz! Az Egészségnapon minden önkéntes-jelöltnek más-más feladat jutott: volt, aki szórólapot osztott, más a szűrésre toborzott vállalkozó kedvű járókelőket és volt, aki konkrétan a mérésekben segédkezett. Hivatalosan 2 órás műszakra érkeztünk a rendezvényre, de többen is bizonyították az Önkéntes jelző mélységét és jóval a megbeszélteknél tovább maradtak. Az előkészületek részeként szükség volt plakátolásra, online és egyéb reklámra, eszközbeszerzésre, stb., mindenki talált testhezálló kihívást.

A Hospice standjánál lehetőség volt részt venni vércukor-, vérnyomás-, testzsír-, valamint BMI mérésen. A kapott értékek ismeretében hasznos tanácsokat kaphattak a vállalkozó kedvű résztvevők és kitölthettek egy cukorbetegség-hajlamot mérő tesztet is. Készültünk promóciós kis kézi naptárakkal és szóróanyagokkal is, lehetett nyilatkozni a felajánlott 1 százaléknyi adóról.

És képzeljék, cseppet sem esett nehezemre alkalmazkodni. Egy ideig igyekeztem a nézelődőket terelgetni a méréseinkhez, amihez bizony illett kinyitnom a számat is. Az első 10 elutasítást még nehezen viseltem (hát ingyen van, most tényleg, miért nem vesz részt?!), de aztán elkezdtek szállingózni az emberek.

Sokan vették a lapot és felismerték, hogy a rendezvény az ő egészségükért van, túltették magukat a félszegségükön, aggodalmaikon és bizony leültek a szűréses asztalokhoz.

A kalandosabb perceket a technika szolgáltatta, hiszen elméletben egy test zsírmérő működése nem lehet annyira bonyolult. Nyomkodni kell itt-ott, emelgetni, ráállni, előbb-utóbb meg kiír valami okosat. Kész csapatépítő tréningnek illett be, amikor hárman összedugva a fejünket igyekeztük kitalálni, miért szabotálja a ketyere a működést.

Mihez kezd egy csapat önkéntes jelölt egy Egészségnapon?

Hát jól odateszik magukat!

Írta: Árkus Vanessza                                                Fotó: Sziráki Márton

         PTE ÁOK                                                                  PTE ÁOK

         orvostanhallgató                                                         orvostanhallgató

         önkéntes jelölt                                                            önkéntes jelölt


Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány önkéntes képzési programja az EGT/Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg.


www.norvegcivilalap.hu