Képek a "Hospice Hangja" című jótékonysági hangversenyről

Hospice Hangja 2014

 

10. születésnapja és a Hospice Világnapja alkalmából a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány október elején színes rendezvénysorozatának méltó csúcspontja, az immáron 2. alkalommal megrendezésre kerülő Hospice Hangja Jótékonysági Est volt a PTE Aulában, melyet a PTE ÁOK Családorvostani Intézetének támogatásával szerveztünk. 14 cég, civil szervezet és magánszemély csatlakozott hozzánk, akik segítsége nélkül e program nem jöhetett volna létre. Ugyanígy köszönet illeti azt a 8 kórust is, akik az est nélkülözhetetlen fellépői voltak. Az általános iskolásoktól, a nyugdíjas korosztályig a legismertebb pécsi amatőr kórusok készültek az itteni fellépésre. A rendezvényt az alapítvány marketing menedzsere szervezte, a művészeti vezető Balásy Szabolcs volt.

Két meglepetéssel készült az alapítvány. Az egyik, hazánk első hospice dala volt, melynek szövegét Méltóság mezeje címmel, Moravetz Levente írta. Tartalmát jól példázza, hogy két zeneszerzőt is megihletett. Így Schóber Tamást (PTE 1. sz. Gyak. Ált. Isk. Campanella Gyermekkar vezetője), aki egy lírai sanzont írt rá, és Balásy Szabolcsot (PTE Babits M. Gimn. zenetanár), akinek a művét Horváth Krisztián (PTE 1. Gyak. Ált. Isk. Cantissimo Szülők Kórusa, vezetője) hangszerelte. Előbbi dal az est kezdetekor, Schóber Tamás  entreé-jaként vált ismerté, utóbbi az est végén, az összes fellépő kórus, közel 300 fellépője által nyerte el a közönség tetszését.

Másik ajándékunk a közönség részére, a VIVÁT Bacchus Énekegyüttes volt. Az est folyamán elhangzott 10 produkció a közönség legnagyobb meglepetésére olyan magával, ragadó sokszor kifejezetten vidám hangulatú volt, hogy ezzel is sikerült meglepnünk őket.

Rendezvényünk fókuszában, Dr. Csikós Ágnes elnök asszony volt, aki az elmúlt 10 év kapcsán az alapítvány és a hospice munka fejlődéséről beszélt, arról, hogy az egyetemmel közösen, országos szinten hány új hospice-palliatív szolgáltatás, oktatás, stb. válhatott valóra elsők között Pécsett. Megható kiteréjője volt előadásának a legrégebbi önkéntes kollégánk, Hollósi Antalné köszöntése. Az átadott virágcsokorral egyben búcsúztatta is őt, aki necsak sokat dolgozott a betegeink mellett, de az idei évtől tudását, tapasztalatát átadta a frissen végzett fiatal önkénteseknek is. Csikós doktornő prezentációja látványos, közérthető és az est hangulatába szervesen illeszkedő volt.

Ugyanígy, a nyitóbeszédek is Miseta dékán úr, Lénárd professzor úr, illetve a Pécsi Önkormányzatot képviselő Kővári János bizottsági elnök részéről.

Az est méltó keretbefoglalásáról egyik alapító tagunk, Sólyom Katalin Jászai díjas színésznő gondoskodott. Bár az est folyamán, mint konferanszié szerepelt, aki az elmúlt 10 során, színvonalas műsoraival több rendezvényünk támogatója is volt.

Jótékonysági estünk sikerét mutatja, hogy teltház előtt léphettek fel a kórusok és a helyszínen több mint 300 ezer forint adomány gyűlt össze, melyet alapítványunk, a már leamortizálódott gyógyászati segédeszközeink megújítására fordít. Az otthoni hospice szakellátásban lévő, ilyen eszközöket igénylő betegeinknek, ezeket is térítésmentesen biztosítjuk.

Bár a belépés ingyenes, az adományozás pedig egyéni döntés volt, mi hálánk jeléül azoknak, akik támogatták kezdeményezésünket a Csak hull a könnyem c. könyvet adtuk ajándékként.

Külön köszönet mondunk állandó támogatóinknak: a PTE ÁOK-nak, az ERLA Kft-nek, a Pécs M.J. Városnak, illetve új segítőinket, a TÜKE BUSZ Zrt-nek, PBKIK-nak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Bocz Nyomdának, az UNIV TV-nek, a Pannon TV-nek, a Várszegi Nyomdának. Ugyan ilyen köszönet illeti azon magánszemélyeket is, akik munkájukkal szintén hozzájárultak a rendezvényünk sikeréhez: Balásy Szabolcsot az est művészeti vezetőjét és a hospice dal egyik zeneszerzőjét, Dolezál Zsolt disegnert, Illés Gergő fotóst, Moravetz Levente zeneszerzőt, Schóber Tamás zeneszerzőt.

A Jótékonysági est sine qua non-jai maguk a fellépők voltak: Gálfiné Magyar Ibolya vezetésével, a Nyugdíjas Pedagógusok Baráti Kórusa, Schóber Tamás kórusvezető irányításával a PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskola Campanella Gyermekkarának, a PTE 1. sz. Gyakorló Általános Iskola Cantissimo Szülők kórusának, melynek kórusvezetője, Horváth Krisztián, a Tascherné Sértő Ágnes kórusvezető által felkészített Testvérvárosok terei Általános Iskola Kórusának valamint a Balásy Szabolcs által vezetett PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Vegyeskarának, a Wing Singers Gospel Kórusnak, a Voisingersnek, no meg a Vivát Bacchus Énekegyüttesnek.

Köszönet illeti őket, hisz munkájukkal, példaértékű hozzáállásukkal alapítványunk szellemiségét, betegeink színvonalasabb ellátását segítették, valamint a hospice tevékenység elismertségét növelték.

 

 

Helschtáb Klára

marketing manager

Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány