Még több szakember a hospice-ban

h 003
h 023
h 022
h 019
h 020
h 021

A hospice bármely szakterületén csak olyan munkatársak dolgozhatnak, akik rendelkeznek valamilyen hospice végzettséggel is.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány által szervezett hospice alaptanfolyam sikeresen lezárult. A résztvevők kivétel nélkül eredményes vizsgát tettek.

A tanfolyam oktatói alapítványunk és PTE ÁOK Családorvostani Intézet Hospice-Palliatív Tanszék, valamint a PTE Klinikai Központ Klinikai Palliatív Mobil Team munkatársai voltak: dr. Csikós Ágnes elnök, hospice orvos, dr. Radványi Ildikó hospice orvos, dr. Kormány Anna pszichiáter, Menyhért Mónika pszichológus, Deszticsné Nagy Katalin dietetikus, Busa Csilla szociológus valamint Lukács Miklós a mobil team vezetője voltak.  

 

A tanfolyam témái egyrészt átfogó ismeretet adtak a hospice nemzetközi és hazai történetéről, küldetéséről, hazánk hospice ellátási formáiról. Más részről a tananyag olyan fontos témákat tartalmazott, mint az etika és betegjog, az életvégi ellátás kulturális vonatkozásai, szociális munka a hospice ellátásban, illetve a hospice team tagjainak feladatköre.

 

A lelki vonatkozású tudnivalókat a szakemberek a kommunikáció és önismereti gyakorlatokkal indították, majd a veszteség és gyász fontosságát, formáit ismertették. Bővíthették tudásukat a tanfolyam résztvevői a dietetikai ellátás ismereteinek, a tüneti kezelés orvosi, ápolói vonatkozásainak elsajátításával is.

 

A legfontosabb témakör nem véletlenül maradt a tanfolyam végére. Az utolsó órákban történő ellátás című etap az előzőekben felsorolt minden ismeretanyagot magába foglalja. 

 

A családias hangulatban lezajlott tanfolyam eredményes volt. A végzett munkatársak kivétel nélkül a hospice területén kívánnak a továbbiakban dolgozni. Jó érzés volt ez a szervezők, előadók, s a már e területen dolgozók részére egyaránt. Ugyanakkor biztató a szakma és betegek részére is. Van utánpótlás. Sőt még lesz is! A tanfolyam zárását követőn már igény mutatkozik az ismétlésére. Ki emailben, ki telefonon érdeklődött: mikor indítjuk a következő képzést?

 

Továbbra is várjuk a jelentkezéseket!

 

Helschtáb Klára                                                    Fotók: Dolezál Zsolt

marketing manager