Méltóság Mezeje 2013. március 23.

Nárcisszal a betegekért és ápolóikért

 

A Méltóság Mezeje programot a Marie Curie Cancer Centre indította el Angliában. Számos ország után, Magyarországon a Magyar Hospice Alapítvány csatlakozott elsőként ehhez a nemzetközi mozgalomhoz, 2007 őszén.

 

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány a 2008, őszén rendezte az első  a Méltóság Mezeje programot, melynek helyszíne az Északi Várfal belső sétánya, amely egyben Világörökségi helyszín is.

 

A Pécs- Baranyai Hospice Alapítvány 2012. novemberében a Hospice Világnapja alkalmából itt megrendezésre került programján 400 nárcisz virághagymát ültetett a Pécs M. J. Város Önkormányzata jóvoltából. A tavalyi évben általuk kiírt „Lépj, légy jövője!” c. pályázatukon mi is indultunk. A nyert támogatás segítségével a rendezvényhelyszínen a nárciszültetvény területét sikerült szebbé, talaját jobb állagúvá tenni, több hagymát ültetni. Mindezeket a pályázati összegen túl, munkájukkal természetesen önkénteseink is segítették.

 

Idei rendezvényünk is nagyon jól sikerült. A tavaszvárás, a Virágvasárnap, illetve a nagyhét előtti szombat által lelkületünk eleve nyitottabb volt a végstádiumban lévő beteg felé és az őket gyógyító ápolók, hozzátartozók áldozatos munkájának e rendezvényen történő elismerésére.

 

Jó volt sok új arcot, szervezetet látni. A PTE I sz. Gyakorló Általános Iskolai tanárai, gyermekei és azok szülei voltak olyan figyelmesek, hogy a hideg időjárás még nem nyíló nárciszok mellé, sárga papírból és pálcikából saját maguk által készített szélforgókat helyeztek ki.

 

Az általános iskola Schóber Tamás által vezetett Campanella kórusa, és 3. b. osztályos szavalói mellett , akiket Szabados Hajnalka készített fel, felléptek még: Rozs Tamás zenész-tanár, Kőszegi Gábor és Endrődi Miklós, a Babits Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Versmondó Egyesületének tagjai, Szász-Kolumbán Olga felkészítésével, valamint a Pécsi Harmadik Színház művészei Schäffer Mária és Fischer Norbert.

Külön örömünkre szolgált, hogy Szíjártó Ildikó ismét elvállata, hogy konferál. Új segítőként tudhattuk magunk mellett az idei évben Koncsek László technikust, aki szakmai tudásán túl, technikai berendezésével tette élvezetessé a programot, valamint, Kőhegyi Zoltán fotós, akinek képei itt is láthatók.

 

A rendezvény célját , miszerint a nárcisz szimbólumhoz kapcsolódó eseményekkel kívánjuk felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető úgy meghívott vendégünk Kővári János országgyűlési képviselő, az ÖPE elnöke, mind elnök asszonyunk dr. Csikós Ágnes  megnyitó beszédükben foglalták össze.  Továbbá elmondták, hogy az elmúláshoz, a betegséghez, és a halálhoz való viszony természetes voltát, a szenvedő emberrel való együttérzést, a gondoskodást, a segítségnyújtás iránti nyitottságot a magyar társadalomban minél széles körben ismertté kell tenni.

 

Helschtáb Klára

 dsc8371
 dsc8395
 dsc8386
 dsc8372
 dsc8358
 dsc8339