Méltóság Mezeje

dscf1082
dscf1127
dscf1129
dscf1132
dscf1099
dscf1123

Teltház előtt zajlott alapítványunk idei, őszi Méltóság Mezeje programja, melynek apropóját a Hospice Világnap adta.
Sajnos a jó idő ellenére szokásos helyszínünk helyett, a Dóm Kőtárba kényszerültünk. Ami remek és látványos helyszín, no meg le is ülhettünk. Itt azonban a rendezvény végén, a gyerekek nem tudták elültetni a hospice jelképét, a nárcisz virághagymákat. Sajnos…
A programot köszöntő beszédeikkel fővédnökünk, a Baranya Megyei Kormányhivatal elnök asszonya, Müllerné dr. Juhos Bernadett Főigazgató asszony, majd őt követve védnökünk, Udvaros Renáta a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezet igazgatója, végül házigazdánk a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány titkára, Lukács Miklós nyitotta meg.                   

Ezután az alapítványunkat évek óta támogató Szijártó Ildikó felkonferálta a fellépőket.
Először a szintén évek óta támogatónkként szereplő 3. 4. osztályos gyerekek álltak a színpadra a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolából, akik mesével, énekekkel és furulya előadással kedveskedtek. Fellépő tanulóik Fodor Barnabás. Csathó Gergely, Gyurisa Emma, Mogyorósi Regina, Seres Alíz, Schneider Flóra, felkészítő tanáruk pedig Dr. Mánfainé Fazekas Ágota volt. Ahogy körbe néztem, tapasztaltam: szem, bizony nem maradt szárazon. Főleg a Szállj, szállj c. ismert sláger megható, és igényes előadása után.
Őket a PTE Óvodájának apróságai követték. Az un. Csiga csoport tánccal lépett fel. Látható volt, hogy a gyermekek egy jó, összeszokott közösséget alkottak, mely Tényi Ildikó és Hübnerné Pabst Emese óvó néniknek köszönhető. A gyerekek természetességükkel minden nézőt levettek a lábukról. A körülöttem lévők – kivétel nélkül! – azonnal kérték: őket jövőre is hozd el!
A kis lurkókhoz hasonlóan szintén első fellépőnk volt a Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola, „Kicsinyek Kórusa”.  Kulcsárné Mátyás Beáta és Dukits Dalma felkészítésével látványos és színvonalas elődást láthattunk tőlük. Hegedűn Lévai Liána, gitáron Felcser Judit közreműködött. A kórust Dukits Dalma vezényelte.

A számunkra még ismeretlen Pannon Gyermekkar, mely Schóber Tamás művészeti vezető irányításával 2015. szeptemberében, Pécsett alakult. Tagságát a helyi általános- és középiskolás diákok alkotják. A PANNON GYERMEKKAR 2017-ben a NEW YORK-i CARNEGIE HALL-ban is bemutatkozott. Fellépésük úgy megjelenésükben, mind előadásmódjukban profizmusukról árulkodott. Nálunk Selmeczi György, Millenniumi óda I-III. Tételét adták elő. Zongorán közreműködött Rébék-Nagy András, vezényelt Schóber Tamás karnagy.
Végül, de nem utolsó sorban Sólyom Katalin a PNSZ örökös tagja, Jászi Mari -díjas művésznője lépett fel. Ő alapítványunk indulása óta, állandó szereplőnk. Fellépésével, mindig olyan gondolatokat csempész a hallgatóság lelkébe, melyekről kicsik, nagyok egyaránt napokig elgondolkozhatnak. Mostani rendezvényünkön sem volt ez másként, hisz Lázár Ervintől, Az Élet titka c. rövid, ám nagyon tanulságos meséjét adta elő.

A rendezvény végén alapítványunk titkára megköszönte támogatóinknak (felkészítő oktatók, Tüke Busz Zrt, Rádió 1., Dovida Kft, Pécsi Egyházmegye, Szijártó Ildikó, Koncsek László, Marsalkó Péter) azt a segítő munkát, mely nélkül e délután nem lett volna ilyen igényes és sokakhoz szóló.  Ezt követően az alapítvány önkéntesei csokikat, cukorkákat osztottak szét a gyerekek között.

Remélem, tavaszi programunk már a régi helyszínünkön, az Északi Várfal sétányon lesz, ahova továbbra is sokan kilátogatnak, s talán ismét új fellépőket is köszönthetünk.

Helschtáb Klára