Szakmai együttműködés a gyógyíthatatlan daganatos betegekért

esztergar foto2
esztergar eloadas foto1


Szakmai együttműködés a gyógyíthatatlan daganatos betegekért

Az Esztergár Lajos Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ (www.esztergarmodszertan.hu) igazgatónőjének, Gyenis Gabriellának meghívásának eleget téve, Diana téri irodájukba látogatott a Pécs Baranyai Hospice Alapítvány. Három munkatársunkat, közel 80 szakember fogadta.

Gyenis igazgatónő a fogadásunkat, bemutatásunkat követően, átadta a szót Dr. Csikós Ágnes elnök asszonynak, köszöntötte a vendéglátóinkat. Bemutatta alapítványunkat, a munkánkat, és az ellátásunkba kerülő betegek és hozzátartozóik problémáit, igényeit. Beszélt arról, hogy az eddigi tapasztalatok alapján, hogy tudjuk együttműködésünket - a betegek még jobb ellátása érdekében – a jövőben javítani. Hatékonyabb kommunikációt javasolt, mely elsősorban a két szolgáltató egymás munkájának, lehetőségeinek intenzívebb megismerésével indulna. A közvetlen kapcsolatteremtést, a különböző lehetőségek és azok elérhetőségeinek bemutatásával - Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, Palliatív Szakrendelés, Palliatív Mobil Team, Palliatív Tanszék –indította el. Ezekről a helyszínen szóróanyagokat is szétosztottunk.

Csikós doktornő közvetlen előadását Lukács Miklós, alapítványunk titkára folytatta, aki egyben a PTE Palliatív Mobil Teamjének vezetője is. Ő ismertette az országban szinte egyedüliként működő csoport munkáját. Bemutatta, hogy egy-egy gyógyíthatatlan daganatos beteg méltóságteljes életvégi állapotának érdekében, az adott kórházi osztály munkatársai és a mobil team, miként tud együttműködni.  Elmondta ennek előnyeit is a beteg szempontjából: hospice ellátás a kórházon belül a stabilizálás érdekében, netán azért, hogy ismét visszakerülhessen otthonába, ahol az alapítvány munkatársai folytatják az ellátást. Esetleg az alapítvány ellátása alatt lévő beteget a kórházba kerülésétől segítik tovább, hisz a munkatársaktól kapott információk alapján, szinte ismerősként segítik betegútját, állapotának szinten tartását, javulását.

Végül az alapítvány marketing menedzsere, Helschtáb Klára tájékoztatta a nagyszámú szakmai csoportot a szervezet hagyományőrző és új programjairól, a lehetséges együttműködésről kulturális, pályázati és kommunikációs vonalon. Mindez annak érdekében kell, hogy történjen, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesüljön az ingyenes otthonápolás lehetőségéről akár szociális, akár hospice vonalon, netán a kettőt párhuzamosan igénybe véve. Kiemelésre került annak fontossága is, hogy a magánszemélyek és cégek éves adóbevallásukkor, adójuk 1%-át a Pécs-Baranyai Hospice javára utalják. Ebben a vendéglátók támogató segítségét is kértük.

Alapítványunk prezentációját, egy igen aktív és izgalmas interaktív blokk zárta. Az Esztergár Lajos Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársai tehették fel kérdéseiket. Jó érzés volt hallani, hogy eddigi közös munkánkat pozitívan értékelték azok a szociális szakemberek, akikkel már volt közös ellátottunk. Majd valós helyzetekről, gyakorlatias és hasznos kérdések is elhangoztak, melyekre Csikós doktornő örömmel adott választ. Olyan visszaigazoló kérdések voltak ezek, melyek bizonyították, hogy volt értelme ennek a találkozónak. Vendéglátóink rávilágítottak olyan területekre, hiányosságokra, ismerethiányra is, amelyek alapján alapítványunk kommunikációját a jövőben szakmai és laikus berkekben is szélesíteni, erősíteni kell.

Az igen tartalmas beszámolót követően, a vendéglátó szervezet vezetőivel, valamint a pécsi, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat ellátási területeinek vezetőivel külön is leültünk egy szakmai diskurzusra. Itt már komolyabb, olykor társadalmi szintű problémák, megoldásra váró feladatok is felmerültek. Bátran elmondták gondjaikat, s ezek kapcsán konkrétan beszültünk megoldási lehetőségekről is.

Alapítványunk ezúton is köszöni vendéglátóinak a meghívást, a nagyszámú, aktív szakmai részvételt. Azt a kezdeményezést, melynek eredményeként a közös munkánk gyümölcsét a betegek, hozzátartozóik, a házi és szakorvosok egyaránt élvezhetik.

Helschtáb Klára